De advocaatMr P.F. (Paul) Emmelot is afgestudeerd aan de Universiteit van Utrecht en sinds 1 februari 1984 werkzaam in de advocatuur.
Na een aantal jaren een algemene praktijk te hebben gevoerd is Paul Emmelot zich gaan toeleggen op het strafrecht.
 Binnen dit rechtsgebied is hij werkzaam op alle terreinen van het volwassenen- en jeugdstrafrecht. Met zijn kennis en opgebouwde ervaring
 is hij binnen de strafrechtadvocatuur zonder meer een strafrechtadvocaat die wordt gewaardeerd door zijn cliënten, collega-advocaten en de rechterlijke macht.

Buiten zijn eigen praktijk heeft hij door de jaren heen ervaring opgedaan op verschillende vakgebieden.
Van 1984 tot 1996 was hij werkzaam als docent bij de Stichting vakopleiding Candidaat Deurwaarders (thans een HBO-opleiding ondergebracht bij de Hogeschool Utrecht) op het gebied van verbintenissen-en overeenkomstenrecht, alsmede het auteurs- en merkenrecht. Van 1998 tot 2002 heeft hij bij Centrum Maliebaan Utrecht inleidingen verzorgd van de EMA-cursus (Educatieve Maatregel Alochol en Verkeer) m.b.t. opsporing en vervolging na rijden onder invloed.
Vanaf augustus 2002 tot november 2015 is hij lid geweest van de Commissie van Toezicht Detentiecentrum Zeist en heeft daar tevens de functie van beklagrechter vervuld.

Vanaf januari 2018 is hij lid van de Commissie van Toezicht PI Nieuwegein en vervult daar de functie van beklagrechter.

Voorts is hij aangesloten bij de Stichting Opleidingen Strafrecht Advocatuur Midden-Nederland.